Marikas historia

Marikas historia

1992 – Efter att ha bott och arbetat i Sverige i två år startar Marika Hanson sin egen dans och modestudio. Samtidigt driver hon modellagenturen Marimell i Estland. Efter audition blir 60 elever antagna till Marikas Dans & Modestudio där de får lära sig dans, show och att modella. Samma år fick Marika uppdraget att producera och koreografera underklädesvisningen på Stockholms Modemässa och modelleleverna får därmed sitt första mannekänguppdrag. De yngre eleverna går barnmodevisningen, som också den producerats och koreograferas av Marika. Barnmodevisningen med elever från Marikas blir en succé. Marika och hennes elever blir synonymt med barnmodevisningen som hålls två gånger per år fram tills att Stockholms Modemässa läggs ner hösten 1999.

1993 – Våra modellelever går tillsammans med modeller från Marimell på Österrikiska modevisningen som produceras och koreograferas av Marika både på hösten och på våren.

1994 – Marika anlitas som producent och koreograf för den estniska finalen i Eileen Fords tävling Supermodel of the World.

1995 – Marika koreograferar Modell Jakten, en tävling som går i TV4. Samma år får hon även uppdraget att koreografera Fröken Sverige, som också visas i TV4. Marika forsätter som koreograf för Fröken Sverige fram till och med 1998. Marikas assistent Maryem Nasri får sitt första koreografuppdrag med elever från Beckmans.

1996 – Marika är koreograf för Elite Model Look i Estland. Marikas barnmodeller väljs ut för att göra ett intro till barnprogram på TV3, Marika koreograferar.

1997 – Supermodellen Vicky Andrén upptäcks under en casting som hålls av Marika.

1998 – Maryem Nasri och Fotini Lejonstad blir de första lärarna som anställs på Marikas.

2000 – Marika anlitas för att koreografera Beckmans Modevisning under Svenska kulturveckan i Paris.  Johan Ring följer med som Marikas assistent.

2001 – Marika köper City Dance Studio, genom köpet av studion får Marika möjlighet att expandera. Parallellt med mode och dans (MoDa) startar nu sång och dans (SoDa). Marika anställer också fler lärare och kan därmed för första gången erbjuda dansklasser i bland annat jazz, streetdance och salsa. Patrick Gustavsson blir den första manliga läraren på MoDa när han tar över ansvaret för killgruppen. Monique Denkelaar, med erfarenhet från TV-produktioner, musikaler och musikvideos i Holland blir konstnärlig ledare för E-gruppen, Marikas elitgrupp.

2003 – Vi expanderar ytterligare och flyttar till Döbelnsgatan 56, där skolan fortfarande ligger. Turkiet vinner Eurovision Song Contest och Marikas startar en Orientalisk avdelning, ledd av Ann Larsson, som blir en succé.

2005 – Marika inleder ett samarbete med Ambra Succi från dansgruppen Bounce. Ambra tar över ansvaret som konstnärlig ledare för E-gruppen.

2007 – Ambra startar sin egen danslinje Di’Ambra med elever från E-gruppen (Liis Prääts, Jonna Hökengren och Emma Backman). Marikas har nu ca 500 elever och 26 fasta lärare plus ett helt gäng härliga gästlärare från världens alla hörn. Det finns hobbyklasser, fortsättningsklasser, barndans och även avancerade klasser för yrkesdansare.

2009 – Marika koreograferar Mercedes Benz Fashion Week och ELLE GALA.

2010 – Marika tar över Annikas Dansskola vars elever och lärare nu blir en del av Marikas. Samtidigt startar Marika ny yrkesförberedande utbildning som heter Stage.

2011 – Vi expanderar utomlands och blir internationellt i och med öppnandet av filialen Marikas Tantsu & Moestuudioi Estland.

2012 – Marikas Dans & Modestudio firar 20 år!

2015 – Musikaldans lanserar som ny kurs på Marikas. Vi inleder också ett samarbete med WorldClass som ger elever och föräldrar på Marikas rabatt på WorldClass på Döbelnsgatan 58, samtidigt får också WorldClass medlemmar rabatt på Marikas kurser.

2016 – Marikas studio renoveras och fler kurser öppnas.

2017 – Marikas Dans & Modestudio firar 25 år! 

2018 – Marikas öppnar en nu avdelning Marikas Flow – frigörande dans och mindfulness. Här dansar du från ditt hjärta och utan koreografi och prestation. Den typen av dans är holistisk och passar för alla åldrar och alla nivåer. Frigörande dans är ett lekande och läkande sätt för kropp och själ att mötas på. Kom och upplev dig själv från en ny sida. Målet är att du som deltagare efter avslutad kurs skall känna inre harmoni och en ökad mental närvaro.

2019 – Marika Hanson och Elisabeth Wolf startar Danslärarakademien då båda vill dela med sig av sina mångåriga erfarenheter för att utbilda och fortbilda danslärare. Danslärarakademien Stockholm ger digsom deltagare de viktiga redskap du behöver för att känna trygghet i att undervisa i dans. Under läsåret 2019–2020 fokuserar vi på pedagogik kring arbete med barn och dans i åldern 2–7 år där vi går igenom: Metodik – Teori och praktik – Pedagogisk rådgivning – Ledarskapsövningar – Hemarbete.

2020 – Året då allting tog en 360-vändning. Vi hamnade mitt i en pandemi som gjorde att vi fick tänka utanför boxen. Vi skapade vår första TikTok kurs, började med frigörande dans och försökte med nöd & näppe få vår verksamhet att vara en så säker och trygg plats som möjligt för våra dansare, och det lyckades vi med.

2021 – Pandemin fortskred men Marikas verksamhet stod kvar. Med lika glada dansare, och lika nyfikna barn så dansades det för fullt, både digitalt och på plats. Men avstånd, markeringar på golven och hårdare restriktioner var kvar ännu ett tag…

2022– Året då en ytterligare 360-vänding hände. Nu började restriktionerna släppa, vardagen började återgå till det normala, och hela Marikas team planerade och såg fram emot 30-års jubileumet! Ja, du läste rätt. Hela 30 år firade Marikas med pompa & ståt! Det blev en fantastiskt färgstark elevshow på Maximteatern den 22 Maj 2022. Där både Stockholm High Heelers gjorde ett spektakulärt gästframträdande, Marika klättrade ur en tårta på scen, och den nya kursen – Burlesk! – gjorde sin första elevshow för Marikas med glitter & massor av glamour. Grattis Marikas!